OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Arvid Engegård

 Arvid Engegård, norsk fiolinist og dirigent, er født i Bodø i 1963.

 

 

Engegård studerte fiolinspill i Trondheim og ved Eastman School of Music i New York. Deretter reiste han til Mozarts hjemby Salzburg i Østerrike, og til den verdensberømte ungarske fiolinisten, dirigenten og læreren Sándor Végh.

Anbefalt radio:

Læremester

Engegård betegner Végh som sin viktigste læremester.
Etter et år i Véghs lære ble Engegård konsertmester i det velrenommerte ensemblet Camerata Academica ved det berømte Mozarteum-akademiet i Salzburg, en posisjon han hadde i ti år.

Kritikerrost

I løpet av denne perioden deltok Engegård på flere kritikerroste plateinnspillinger av Mozarts Divertimenti, verker med flere fiolinsoloer, samt en komplett innspilling av Mozarts pianokonserter med Andras Schiff som solist.

Amsterdam

Etter karrieren i Salzburg flyttet Arvid Engegård til Amsterdam der han var pirmarius i Orlandokvartetten i åtte år. Samtidig med årene i utlendighet knyttet Engegård sterke bånd til hjemlandet og Bodø.

Musikkfestuka

Arvid Engegård er en av initiativtakerne til opprettelsen av Nordland Musikkfestuke i 1988, en festival som har utviklet seg til den største kulturfestivalen i Nord Norge ved siden av Festspillene i Harstad.
Han er i skrivende stund (2010) kunstnerisk leder med majors grad for Divisjonsmusikken (FMKN) i Harstad.

Kammermusikk i Lofoten

Og han er kunstnerisk leder for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest (LINK), som ynder å kalle seg ”Verdens vakreste kammermusikkfestival”.
Engegård etablerte festivalen i 2003 sammen med Knut Kirkesæther og festivalen har blitt en av Norges mest populære og eksotiske kammermusikkfestivaler med deltakere fra hele verden.

«Husensemble»

Han er da også Primarius i Engegårdkvartetten, som er LINKs faste husensemble; og som forøvrig består av Engegårds samboer Juliet Jopling (bratsj), Atle Sponberg (fiolin) og Jan Erik Gustafsson (cello).

-En gammel drøm

Om Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest sier Arvid Engegård:
- En festival i Lofoten var en gammel drøm jeg hadde sammen med Knut Kirksæther. Han må ha en av landets største platesamlinger med kammermusikk og vi satt og spilte plater, drømte og snakket om festivalen.
Festvalen ble virkelighet. Og responsen har mildt sagt vært overveldende.
-Den har overgått våre villeste forventninger, sier Engegård etter de første års erfaring med LINK.
-På kort tid er den blitt nærmest et valfartssted. Jeg er ikke i tvil om at den er verdens beste festival!
 

Prestisjefylt utenlands

I utlandet har Arvid Engegård spilt ved prestisjefylte kammermusikkfestivaler som Lockenhaus, Salzburg, Musiktage Mondsee og Mozartwoche.

Dirigent

De siste årene har han utviklet en karriere som dirigent. Han har ledet BBC Concert Orchestra, Ljubliana Philharmonic, Mozarteum Orchestra Salzburg, Sveriges Radio Symfoniorkester, Winterthur Symphony Orchestra, samt en rekke norske orkestre -inkludert Oslo Filharmoniske Orkester.
Han er nå (2010), bosatt i Oslo.