OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Lofotraidet

De første årene av andre verdenskrig kunne den tyske krigsmakten virke nesten uovervinnelig.
Derfor kom det som en overraskelse, både på tyskere og nordmenn, da en kombinert norsk/britisk styrke med letthet tok seg inn til Lofoten 4. mars 1941.

Anbefalt fjernsyn - Reportasje 70 år etter Lofotraidet - mars 2011, med film fra raidet:

 

Anbefalt radio - program om Lofotraidet 1941. Ved Svein-Arne Gregersen, 1941:

Raseri uten like

Det første av de såkalte loftraidene var i gang. Noe slikt hadde den tyske krigsmakten aldri opplevd tidligere på okkupert område i Europa. Det utløste et raseri uten like, aksjonen gjenlød helt til Berlin der Hitler tordnet og truet og svor hevn.

Skip senket i Svolvær

Ved raidet mot Svolvær ble flere viktige fiskerianlegg ødelagt, og flere skip senket - blant annet det tyske fabrikkskipet "Hamburg".

 

Hurtigruteskip senket

I det som ble forklart som et "uhell" - senket britiske krigsskip også hurtigruteskipet "Mira", fordi skipet ikke hadde stoppet på anrop fra britene. Flere menneskeliv gikk tapt. 

Tyske fanger

Landgangsstyrken kom ikke tomhendte tilbake til England. Med seg hadde de 213 tyske fanger og 12 norske nazister - mens 300 lofotinger fulgte aldeles frivillig med over havet og til friheten.

Skulle svi av byen

Tyskerne tok naturligvis sine represalier. Dette kunne ikke gå ustraffet hen. Rikskommisæren selv, Joseph Terboven, kom til Svolvær, med ordre fra Hitler personlig om å svi av byen. Så galt gikk det ikke, til det var byens sentrale plass som fiskerihavn for viktig for tyskerne. Men husene til dem som hadde reist med til England ble brent ned og nesten 100 mennesker arrestert. 64 menn av de arresterte ble sendt til fangeleiren Grini, som de aller første innsatte der. Disse arrestantene ble kalt Svolværgissel.

Anbefalt radio - Lofotpostens Mentz Amundsen om Lofotraidet 1941. Sendt 1951:

 

Anbefalt radio - Lofotraidet 1941. Operation Claymore. Program fra 1956 v/ S. Brauteset:

Dessuten - innbyggerne på Austvågøya måtte betale en såkalt krigsskatt på 100 000 kroner. Og etter pålegg fra den tyske kommandanten, sendte politimesteren i Svolvær ut denne advarselen:
“Jeg pålegger herved de stedlige innbyggere og fiskere å vise absolutt korrekt opptreden overfor tyske militærpersoner og avholde seg fra enhver demonstrasjon. Den tyske kommandant har erklært at brudd på dette vil medføre øyeblikkelig straffeaksjon like overfor den enkelte og represalier overfor befolkningen.”

Nytt håp

Raidet i Svolvær, og det som kom mot Reine mellom jul- og nyttår, viste framfor alt at den tyske krigsmakten ikke var usårbar. Det gav både nordlendinger og andre nytt håp om at denne krigen likevel kunne vinnes til slutt.