OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Jonny Larsen: De henrettet kameraten min

Knut Varberg fra Svolvær var barndomskamerat med Jonny Larsen, som ble henrettet etter andre verdenskrig.

-Trist, sa Knut Varberg, om skjebnen til kameraten sin fra oppveksten i Svolvær, som 60 år tidligere hadde blitt henrettet på Bremnes Fort ved Bodø.
Jonny Larsen, som var 17 år da krigen brøt ut i 1940, var allerede da medlem av Quislings naziparti Nasjonal Samling (NS).

-Begeistret for Hitler

-Ja, han var begeistret for Hitler lenge før krigen, ifølge en annen kamerat fra oppveksten i Svolvær, Knut Torbjørn Jensen, i samme radioprogrammet på NRK som Knut Varberg, april 2007.
Jensen kan også fortelle at Jonny Larsen og han selv – straks etter krigsutbruddet i Norge, prøvde å melde seg til tjeneste for å kjempe mot tyskerne.
 

Anbefalt radio:

Hensynsløs terrorist

Men Jonny Larsen vervet seg altså i stedet til tjeneste for den tyske okkupasjonsmakten. Som tolk i Bodø. Men han skulle snart utvikle seg til en torturist; hensynsløs over all vett og forstand.

Rettssaken

Grusomhetene ble avdekket en for en under rettssaken i desember 1946, av nordlendinger som hadde blitt utsatt for den forhatte og fryktede Svolvær-mannens metoder.
 

Fikk først livsvarig

Jonny Larsen ble i lagmannsretten i Bodø dømt til livsvarig fengsel. Men sakens aktor ville ha dødsstraff, og anket straffeutmålingen til Høyesterett, som i april 1947 dømte Jonny Larsen til døden.
 

Bindes til pålen

Få uker senere, klokken ett om natta – i midnattsol, etter to års soning i fengsel, ble han bundet til en påle foran eksekusjonspelotongen på Bremnes Fort.
Han blir velsignet av fengselspresten.
Så faller skuddene.