OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Sortland

Sortland er en av fire kommuner som deler plassen på den nærmere 860 km2 store Langøya - den tredje største øya i fastlands-Norge.

Og det samtidig med at kommunen også har en flik av Hinnøya, den aller største øya i kongeriket.

Strandområder

Det tør være få kommuner i fylket som kan vise til at en tredel av arealet ligger under 60 meter over havet. Det er de store strandområdene på Langøya som utgjør størstedelen av et flatt kulturlandskap, avløst av myrer og bjørkeskog.
 

Fjellandskap

Men på den andre siden av Sortlandssundet, på Hinnøya, forandrer landskapet seg - der stiger fjellene opp til 700-800 meters, med Møysalen som det høyeste.
 

Møysalen

Møysalen Nasjonalpark ligger på Hinnøya, for det meste i Lødingen; men den strekker seg også inn over Sortland. Den ble opprettet i 2003, og er en av landets minste nasjonalparker.
Møysalen (1262 moh) er det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen.
Selve toppen ligger på et grensepunkt mellom Lødingen og Sortland kommuner. Men også Hadsel kommune har sin part av selve fjellmassivet.

 

Anbefalt radio:

 

I dette området kan også Sortland skilte med en slump evig is og snø. Møysalen er både et karakteristisk landemerke og et yndet mål for friluftsfolket. Den første skriftlige beretningen om en bestigning av Møysalen har vi fra en av kirkens menn - residerende kapellan i Hadsel, Mikal Hertzberg. I 1903 la han igjen navnet sitt i ei flaske, som et synlig bevis på prestasjonen!

 

Bjørkeskog

På Hinnøya skjærer mindre fjorder seg inn i landskapet der du også finner mange innsjøer og vann. Rundt 15 prosent av kommunen består av produktiv skog, for det meste bjørk.

Rullesteinfjære

Mellom Straumfjorden og Sildvika, på østsiden av Eidsfjorden, ligger Moldvika med den eneste rullesteinsfjæra i dette området.

Reka

Vest for Eidsfjorden finner vi fjellet Reka (607 moh.). Førstebestigningen av dette karakteristiske fjellet skjedde august 1902 av førstebestigerne T.G. Ouston og H.S. Mundahl fra England, ifølge nettstedet fjellforum.
Og ifølge Store Norske Leksikon blir Reka gjerne "kalt Norges merkeligste fjell, på grunn av sin svaie rygg".

Grafittgruve

Ved Jennestad på Langøya er det et mindre skiferfelt med en nedlagt grafittgruve.