OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Jennestad grafittverk

Jennestad grafittverks drift i perioden 1913-1974 er dokumentert hos Arkiv i Nordland.

Grafitt ble blant annet brukt som brukt som tilsetningsstoff i farger, blyanter, batterier og pakninger.

Sortland. Postkort fra Mittet Ukjent

På 1800-tallet ble det igangsatt drift på de forekomstene av grafitt som var lokalisert like ved Jennestad handelssted nord for Sortland sentrum.

Sporadisk drift i starten

I de første årene var driften sporadisk og primitiv, med hakker og spett ble malmen brutt ut av berget for så å bli fraktet med jekter til Bergen. På slutten av 1800-tallet ble størrelsen på grafittfeltet skikkelig lokalisert og sikret.

Kortvarig lokalt eierskap

I 1902 ble feltet oppkjøpt og driftet av det engelske selskapet The Anglo Norwegian Mining co. Ltd. Dette selskapet drev gruvene frem til 1914, da handelsmannen i Jennestad overtok drift av gruvene.

Det skulle vise seg at investeringene i gruvene ble dårlig butikk for handelsmannen. Forskjellige omstendigheter gjorde at bare to båtlaster med malm ble skipet ut fra Jennestad under hans ledelse.

Forsøksdrift etter 1930

 Etter handelsmannen gav opp driften av gruvene har det vært flere forsøk på å ta opp gruvedriften ved Jennestad. Det ble igangsatt drift i 1931, prøvedrift på 1950-tallet, og flere undersøkelser ble gjort både på 1970-tallet og 1990-tallet for å finne ut om ressursene lot seg utvinne.

Arkivmaterialet 

Arkivmaterialet etter Jennestad Grafittverk er på nærmere 1. hyllemeter og strekker seg over perioden 1913 – 1974. I materialet finnes møtebøker, korrespondanse og diverse økonomiserier.

Arkivet etter grafittverket er det andre arkivet som Museum Nord avleverte til AiN i januar 2007.

Tekst Ketil Jensen