OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Saltdal

Seiler du inn Saltenfjorden fra Bodø, passerer Saltstraumen og begir deg videre innover Skjerstadfjorden ender du til slutt på Rognan. Da er du også kommet til Saltdal kommune som omgir den indre delen av fjorden.

 

Saltfjellet

Men Saltdalen starter atskillig lenger oppe i høyden - rett nedafor Saltfjellet og i forlengelsen av Lønsdalen. Fra Hestbrinken, der veien tar av til Junkerdal, er dalen nærmere 40 kilometer lang.
 

Saltdalselva

Nesten like lang er Saltdalselva som følger dalen ned til Rognan. Elva, som har et fall på bare 100 meter, er et resultat av der Lønselva og Junkerdalselva møtes på Storjord.

Anbefalt video - bjørn forsyner seg av elgkadaver i Saltdal, ved Storjord, filmet av Bjørn Larsos våren 2011:


Tørre Borkamo

Saltdalselva er ei typisk flomelv, og ved snøsmelting og store nedbørsmengder fører det ofte til oversvømmelse av de flate jordene langs elvebredden. På mange måter et paradoks siden et av de tørreste stedene i landet, Borkamo, ligger langs elva!

Fiskerik

Bortsett fra Dragefossen er elva uberørt av kraftutbygging. Saltdalselva har fra gammelt av vært fiskerik, særlig på sjøørret men også på laks og sjørøye.

Russåga

Mens du kan betrakte Saltdalselva under åpen himmel, kan det by på atskillig større problem å ta Russåga i nærmere øyesyn. Det er ikke så rart, Russåga går nemlig bokstavlig talt under jorda over lange strekninger! Det gjør den også til landets lengste uregulerte underjordiske elv.

 

Grotter

Underjordisk er også de mange kalksteingrottene som følger elveløpet, særlig finner vi dem i Jordbrudalen.

Trange, bratte daler

Selv om landskapet ligger lavt og flatt i det meste av dalen, er det likevel fjellet som dominerer det meste av landskapet. Sidedalene er ofte trange og bratte og både mot sør og øst finner vi fjelltopper på mer enn 1700 meter. Høyest er Nordsaulo på 1768 moh., tett fulgt av Ølfjellet på 1751 meter.

Rik på skog

Saltdal er rik på skog, særlig trives furua godt på sanden og grusen som ble igjen etter siste istid. Jordsmonnet egner seg også godt for jordbruk, særlig langs Saltdalselva.

Botanisk sensasjon

Junkerdalen som strekker seg nesten helt opp til svenskegrensa ved Graddis, er et eldorado for alle som interesserer seg for blomster og andre vekster.

Anbefalt radio:

For Junkerdal er en botanisk sensasjon, med en mangfoldig og sjelden flora. Så enestående er dalen at plantene i Junkerdalsura ble fredet så tidlig som i 1928.

Arktiske plantearter

Senere er området atskillig utvidet, helt fram til grensa. Det er berggrunnen som består av glimmerskifer og kalkstein som gir så gode vekstvilkår. Særlig trives arktiske plantearter godt i dalen, men vi finner også, for våre breddegrader så sjeldne arter som fruesko, bergjunker og tysbast - tindved og en spesiell sort starr. Og mange, mange flere av de over 90 artene som er fredet.

Rikt dyreliv

Med store, øde fjellområder- skog og villmark - har Saltdal også et rikt dyreliv. Bjørnen melder seg med jevne mellomrom, det gjør også jerv og gaupe og det som rører seg av småvilt - og naturligvis skogens konge, elgen, som det er en rikelig bestand av i kommunen.

 

Anbefalt fjernsyn - vær og værobservasjon i Saltdal, fra august 2010: