Stor-Johan. Johan Arnt Bredesen
Ukjent
Fra Olsneset til Haugen
Johan Arnt Bredesen var eldste barn av Brede Arnt Andreassen og Anne Dorthea Aarensen. Både Johan Arnt og hans søster Regine Kornelia ble født mens familien bodde på Olsneset i Kabelvåg. Ca 1867 flyttet familien til husmannsplassen Haugen i Alsvåg. Faren Brede var oppført som bøkker og husmann ved folketellinga i 1875. Johan bodde på Haugen resten av livet.
I 1875 fullførte Johan folkeskolen og var en gjennomsnittselev; både av kunnskaper og kroppsstørrelse. Han vokste mye etter fullført skolegang.
En kjempe
Johan var viden kjent for sin betydelige størrelse, og usannsynlige krefter. Han skal ha vært 214 cm høy, 160 cm rundt brystet, 60 cm rundt overarmene og veide 177 kilo.
Han ble ofte tilkalt når det var behov for hjelp til å roe gemytter eller få fjernet kranglevorne gjester ved brennevinsdisken i krambua.
Fisker
Etter skolen rodde han vinterfiske fra Nyksund og deltok i Lofotfisket før han dro til Berlevåg i Finnmark på vårfiske. Etter noen sesonger som fisker skaffet han egne båter. Han eide to åttringer og hyrte Martin Mortensen som høvedsmann. Selv likte han seg best som halskar fremst i båten.
Anbefalt radio - Kjempen Stor-Johan. Program fra 1989 ved Hilde Hansen:
Viste seg frem
Etter hvert viste han seg frem for penger i stedet for å ro fiske, som var hans egentlige jobb. Museumsbestyrer i Øksnes, Ivar Toften, forteller i et radioprogram fra 1989, at dette livet ikke var heldig for kjempen fra Alsvåg.
Johan var i Christiania på flere av sine turneer. Kong Oscar 2. fikk høre om kjempen fra Nordland, og inviterte ham på audiens på slottet. Kongen utnevnte Johan til æreskorporal i garden og fikk tatt mål av ham for en paradeuniform. Uniformen med sabel og fullt utstyr kom med posten til Alsvåg.
Stor-Johan i paradeuniform
ukjent
Myter om Stor-Johan
Da Stor-Johan skulle reise hjem en gang med både ei fembøringsjolle, 100 kg mel, handlede varer og koffert for seg og assistenten Laurits, spurte Stor-Johan styrmannen på rutebåten hvor mye han kunne ha med seg som passasjergods. Til svar fikk han at han kunne ta med alt han klarte å være om bord i en vending. Assistenten, varene og alt reisegods ble lagt i jollen, og Stor-Johan bar alt ombord på rutebåten alene.
Stor-Johan skulle laste bunter av tørrfisk fra brygga i Alsvåg og ombord i rutebåten som lå for anker ute på havna. Han hadde en åttring til å ro lasta mellom land og rutebåten, hvor lasta ble heist ombord fra åttringen. Fra styrmannen på rutebåten kom bemerkninger om at de ikke hadde hele dagen til å ligge å laste, antakelig for å terge Stor-Johan. Stor-Johan tok da til å kaste tørrfiskbuntene opp på dekk, en for en. Hver bunt veide mellom 50 og 75 kg. Enkelte bunter gikk i oppløsning da de landet med et brak på dekk, andre bunter havnet i havet på motsatt side av rutebåten og både mannskap og passasjerer måtte søke dekning for tørrfiskbuntene. Styrmannen måtte trygle Stor-Johan om å slutte med å kaste buntene opp.
Stor-Johan skal ha hatt tollepinner av jern i forrommet, i stedet for vanlige av tre. Han skal ha brukt kraftigere årer enn vanlig.
Stor-Johan var dyktig til å ro, og det fortelles at han kapprodde sammen med en annen kraftkar mot fire mann i en annen åttring fra Nyksund til Alsvåg. De to kraftkarene var i mål lenge før den andre åttringen var ved Instøylandet.
Stor-Johan skal ha båret to tønner med saltsild fra båten og langt opp på land; ei tønne under hver arm.
Han skal ha båret ei 200kgs tønne med sirup opp trappa til ei krambu i Nyksund. Trappa brøt sammen av vekta.
Gift med Andrea Johansen
Stor-Johan ble gift med Andrea Johansen fra Senja. Hun skulle være ganske lita av vekst, og Stor-Johan kunne la henne sitte på håndflata si mens han holdt henne ut på strak arm.
Ringen hans skulle være så stor at det var plass til å slippe en tokroning gjennom.
Døde hjemme av hjertefeil
Johan døde hjemme 16. februar 1904 av hjertefeil.
På folkemunne ble fortellingen etter hvert at han døde av å ha forslitt seg på ei tomtønne. Lignende myter fantes også om andre sterke karer, og var nok vandrehistorier som siden har blitt knyttet til ulike kjente mennesker.