OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

På et berg eg kalla mett

Vraktrester etter Værøybåt har rekt i land i fjæra.  Hell, 1930-tallet - Klikk for stort bildeVraktrester etter Værøybåt har rekt i land i fjæra. Hell, 1930-tallet Norsk fiskeværsmuseum, Å I 1994 kom Gro Røde ut med boka " På et berg eg kalla mett". Boka var bygd på hennes hovedoppgave i historie fra  året før med tittelen " Nord i værene". Boka tar for seg dagliglivet og fraflyttinga fra yttersia av Lofotodden.  

Yttersi-værene ble fraflyttet i flere perioder. Moskenesøy,Stokkvika og Kvalvika var de første værene som folk forlot. Dette skjedde i løpet av 1930-åra. Mulstøa, Horseide og Bunes ble de neste, disse ble fraflytta før 1950. Til sist ble de tre ytterste stedene, Hermannsdalen, Hell og Refsvika forlatt i 1950/51.

Trekkspillmusikk på Hellsegga - Klikk for stort bildeTrekkspillmusikk på Hellsegga Norsk Fiskeværsmuseum, Å

Røde forsøker i boka å gi en forklaring på hvorfor folk på yttersia valgte å forlate det som de gjennom år med slit hadde bygd opp. Gro Røde setter også fokus på dagliglivet i disse samfunnene, og da spesielt kvinnenes liv og arbeidssituasjon i denne perioden.

Under arbeidet med hovedoppgaven fikk Gro Røde besøk av Moskenesradioens reporter Anita Gylseth. I intervjuet forteller Røde om valg av tema, og arbeidet med hovedoppgaven som senere skulle bli en viktig historisk dokumentasjonsbok.

Lytt her

Annonse i Lofotposten 6.april 1933 (Fra Historisk årbok for Sortland 1992) - Klikk for stort bildeAnnonse i Lofotposten 6.april 1933 (Fra Historisk årbok for Sortland 1992)