OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Å fiskevær: Kilder til historien om fiskeværet Å – arkivsamling S.H. Ellingsen 1825-1962

Utviklingen av fiskeværet Å i 1800-1900-tallet gjenspeiler en viktig side av den samfunnsøkonomiske historien i Nord-Norge. Kilden til den spennende historien er forretningsarkivet S.H. Ellingsen AS. Dokumentene omfatter perioden 1825-1962, og er et av de største blant handelstedsarkivene i Nordlands (59,9 hyllemeter).

Museum Nord har sammen med Nordlandsmuseet og Arkiv i Nordland nominert sine handelsstedsarkiver til å bli en del av Norges dokumentarv. Våre tre institusjoner forvalter i alt 23 store og mindre arkiver etter handelshus i Salten og Lofoten, og dette utgjør det som er igjen av materiale etter i alt 120-130 handelshus som var virksomme i perioden 1770-1970.

Regning fra Sundt i Bergen på en regnfrakk kjøpt av CP Ellingsen. - Klikk for stort bildeRegning fra Sundt i Bergen på en regnfrakk kjøpt av CP Ellingsen. Arkiv i Nordland   

 

Forretningsmenn i brytingstid

Væreiere hadde monopol på næringsvirksomhet (fiskekjøp) og handel med Bergen. De eide også all grunn i været. Det gamle Å som Johan Ellingsen tok over, var mye mindre enn det vi kan besøke nå. De viktigste husene var et våningshus, en liten krambod (handelsmannens rike), en bestefarstue og noen rorbuer.

Etablering og konsolidering av væreiersystemet preget epoken til Johan Ellingsen (1843-1876). Samtidig  hadde tørrfiskproduksjon og jektestevner opplevde sin glansperiode.

Regning fra E.C. Dahls bryggeri i Trondheim til væreier Ellingsen på Å - Klikk for stort bildeRegning fra E.C. Dahls bryggeri i Trondheim til væreier Ellingsen på Å Arkiv i Nordland  

Ved overtagelse av forretningen i 1876 ledet Christen Peder (C.P.) Ellingsen fiskeværet i en brytingstid. Liberalisering og frihandel på siste halvdel av 1800-tallet førte til at det meste av privilegier og monopolordninger ble rasert. C.P. måtte takle store utfordringer knyttet til framveksten av dampskipstransport, kriseår i Lofotfisket og ikke minst starten av motoriseringen av fiskeflåten.

1. verdenskrig, og den grundige strukturendring av samfunn og økonomi preget tiden til Sigurd Halfdan (S.H.) Han var 3. generasjon av slekten Ellingsen på Å (1912-1941).

Andre verdenskrig, den store tekniske utviklingen og den totale endringen av den økonomiske strukturen preget tiden til Christen Peder (C.P.), den 4. generasjonen av slekten Ellingsen på Å. Hans levetid markerer slutten på væreiertiden.

Flotte brevhoder på gamle regninger. - Klikk for stort bildeFlotte brevhoder på gamle regninger. Arkiv i Nordland Kilder til en spennende historie

Utvikling av fiskeværet Å i 1800-1900-tallet er en spennende historie. Hvordan kan vi spore utviklingen? Hva slags kilder kan vi bruke? Mennesker og deres fortelling er vår største kilde, men dessverre går de bort med tidens løp.  Høsten 2014 gikk Sigurd Ellingsen, den siste væreieren, bort. Nå er det sønnene hans som tar over.

Gamle hus og inventar forteller ganske mye om tiden som gikk. Men vår aller viktigste kilde er forretningsarkivet fra handelshuset Å. I 2007 ble samlingen donert av familien Ellingsen til Arkiv i Nordland som har registrert og ordnet dokumentene. AiN oppbevarer arkivet for forskning og fremtiden.

En fisker fra Beiarn har satt spor i væreierarkivet fra Å. - Klikk for stort bildeEn fisker fra Beiarn har satt spor i væreierarkivet fra Å. Arkiv i Nordland   

Arkivet inneholder blant annet Vinterbok (1876-1961) og Fiskebøker som angår diverse områder ved Lofotfisket. Disse dokumentene kan fortelle oss hvilke fiskere som bodde i rorbuene, hvor de kom fra, hvor mye de fisket, og hvor mye de tjente.

 

Kontobok fra bakeriet på Å - Klikk for stort bildeKontobok fra bakeriet på Å Arkiv i Nordland   

Blant kontobøker finnes det noen bind for Bakeriet (1935-1956). Dokumentene forteller om tiden da bakeriet leverte daglige brød til tilreisende fiskere og lokalbefolkning. Nå er bakeriet kjent for sine kanelboller som bakes om sommeren. Vel så spennende er det å finne ut hvem bakerne var, og hva slags brød de bakte på 1930-1950-tallet.

Utsnitt av kontobok for bakeriet. Liste over innkjøpte varer vinteren 1956. - Klikk for stort bildeUtsnitt av kontobok for bakeriet. Liste over innkjøpte varer vinteren 1956. Arkiv i Nordland   Fiskeværsmuseum er stolt av Trandamperiet på Å og det produseres fortsatt fløytetran til maling her. Fiskebøker-Trandamperiet (1909-1939) belyser historien av tranproduksjon på Å på begynnelsen av 1900-tallet.

Ellingsen-arkivet er en viktig kilde til studier av økonomisk historie i perioden 1825-1962, både når det gjelder endringene i norske fiskerier, væreiersystemet, industri- og transportutvikling. Samlingen er ikke tilfredsstillende utforsket og kan gi svar på mange spørsmål.