OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Glomfjord

Glomfjord kraftverk ble bygd i 1920, for å skaffe strøm til industrien som var under utvikling i Glomfjord.

 

Monumental kraftstasjonsbygning av betong. Havet i forgrunnen, bratte fjell i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeGlomfjord kraftstasjon fotografert 1920 Helgesen AIN.AS08142.0687

Det som skjedde i året 1912 skulle komme til å danne grunnlaget for en fremtidig storbedrift innerst i fjorden og klemt mellom fjellene i Meløy.

Dette året blir Glomfjord Aktieselskap stiftet, med svensken Knut Tillberg som hovedaksjonær.

Vannkraft

Selskapet sikrer seg fallrettighetene på gårdene Glomen og Haugvik og setter straks i gang utbygging av vannkraften fra Fykanfossen. Kraften vil Tillberg bruke til fremstilling av nitrogen. Men det blir det ikke noe av, i stedet blir det fra 1920 noen år med produksjon av sink, før aluminiumsproduksjonen kom i gang i 1927. Nei, i de første årene gikk det ikke akkurat som industrireiserne hadde tenkt seg det.

Planen for Glomfjord

I mellomtiden har selskapet lagt frem planer for hvordan selve stedet Glomfjord skal se ut i fremtiden. Her skal det bli en by med 6000 innbyggere, med post og telegraf - politistasjon og tollbod, rådhus og mange andre offentlige bygninger.

Fiskebrygge og sporvogn

Nede ved kaia er planen å anlegge et torg med fiskebrygge og båthavn. Det skal bygges veier, og ikke nok med det: Byen og fabrikkene skal bindes sammen med en sporvognsbane! Og for at det hele skal være komplett fra fødsel til grav - stedet skal også få sitt eget krematorium, med urnehall.

Sabotasjeaksjon

Så kom andre verdenskrig også til Glomfjord. Tyskerne var mer enn interessert i å holde den krigsviktige produksjonen av aluminium i gang. De allierte hadde naturligvis stikk motsatt syn på dette. Ved en svært vellykket sabotasjeaksjon mot kraftverket, den såkalte Operasjon Muskedunder, måtte tyskerne kort tid etterinnstille produksjonen. Og slik ble det også for ettertiden - det skulle aldri mer bli produsert så mye som et eneste kilo aluminium i Glomfjord.

Gjødselfabrikk

Derimot melder en ny aktør seg på markedet - Norsk Hydro som kjøper kraftrettighetene fra Haugvik Smelteverk i 1947. Den nye fullgjødselfabrikken blir tatt i bruk i 1955.
 

Anbefalt radio:

 

Anbefalt radio: