Og det er en gammel vedfyrt jerngryte som er hemmeligheten bak den spesielle brunosten fra gården, forteller Jorunn Husjord i et møte med NRK sommeren 2009.
Anbefalt radio:
En merkevare
Den Sorte Gryte har også i navnet blitt merkevaren på geitegården til Jorunn og Svein-Magne Husjord.
Selve jerngryta er mer enn 100 år gammel, og den fyres med ved.
For smakens skyld
-Vi bruker jerngryta og fyrer med ved for å få frem den unike smaken. Den hadde det ikke vært mulig å få frem i ei elektrisk oppvarmet stålgryte. Det er nesten som en liten anelse av bålsmak i osten vår, ifølge Jorunn i nrk-møtet.
Gården produserer flere typer av både hvit og brun geitost.
Alt går unna
Mesteparten av kvota de har på geitemelk går til meieriet, mens de sjølproduserte produktene har slått såpass godt an, etter den spede begynnelsen i 2005, at de fire år senere knapt nok klarte å dekke etterspørselen.
Luksusproblem
-Dette er jo et luksusproblem, men det kan jo være litt ille hvis det kommer folk til gårdsbutikken, og vi ikke har det de er ute etter, sier Jorunn.
Og folk kommer, fra bygdene og byene omkring, men også busser med turister.
Kaker og iskrem
Foruten oster fins det også en knippe andre delikatesser i det gårdsproduserte sortimentet fra egne geiter; både ostekaker, karamellpudding, ja endog iskrem – lagd av geitefløte, tilsatt eggeplomme og en liten dert kaffe.
-Slo an blant ungene
-Vi var veldig spente på om ungene kom til å like isen. Det vil jo alltid være en god målestokk, men det gjorde de altså. Isen har slått an!
Også i matbutikker
I tillegg til salget fra gårdsbutikken, selges varene fra Den Sorte Gryte i nærbutikkene i Vestbygda, samt i matbutikker i Lødingen og Sortland, mens Jorunn sjøl ofte har vært å se på kjøpesentre i Harstad og Narvik.
Trives med salg
-Det er veldig trivelig å møte kundene sine direkte på denne måten. Jeg stortrives med å selge kjøpesentrene.
Ødelagt av brann
Høsten 2011 ble den ene ysteribygningen, der brunosten ble lagt i den sorte gryta, totalskadd av brann.
Men selve gryta kom uskadd fra denne skakende hendelsen, og kommer derfor til å være et viktig element i den fremtidige produksjonen.
Nytt, stort og moderne
Etter brannen ble det satt opp et helt nytt ysteri på Møllevollen, og all produksjon ble samlet der. Gjestene kan handle gårdens produkter for å ta med hjem, eller nyte dem i restauranten.