OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Hamarøy

Hamarøy kommune ligger mellom Tysfjorden og Sagfjorden, der vi ytterst finner den egentlige Hamarøya.

Ellers strekker kommunen seg over områdene sørøst for Sagfjorden - helt inn mot svenskegrensa.

Eldgamle harde bergarter

Berggrunnen består i stor grad av eldgamle bergarter, til dels av det hardeste slaget. De danner også det som er så karakteristisk for kommunen: Ville og lite tilgjengelige fjellpartier.
 

Isbreer

Hamarøy er i det hele tatt rikt på fjell, særlig i de indre delene av kommunen der fjelltoppen Gaskacokka på grensen mot Sørfold når opp i 1517 m o. h. Her finner vi også flere isbreer. Breene dekker faktisk så mye som nærmere 5 prosent av Hamarøys natur.
 

Hamarøyskaftet

På den vestre delen av halvøya Hamarøy reiser Hamarøytindan seg, gravd ut av botnbreer - storslåtte og ville. Der når Vågsfjellet opp i 953 m o. h. Kommer du langs E6 kan du også betrakte det særpregede Hamarøyskaftet - med “svai” i ryggen.

Spisst høyt fjell, frittstående i forhold til nærliggende fjell i Hamarøy. - Klikk for stort bildeTilthornet i Hamarøy fotografert fra båt ca 1900-1920 Helgesen AIN.AS08142.0674


 

Populært klatremål

Sammen med Vågakallen i Lofoten var Hamarøyskaftet av de første såkalte alpine tinder som ble besteget i Nord-Norge.
Mannen bak den bedriften var Martin Ekroll fra Skrova som med betydelig pågangsmot i 1885 gav seg i vei opp fjellsidene.
 

Lite lavland

Som man forstår, det er lite av lavland i denne naturskjønne kommunen. Bare på Finnøya og den egentlige Hamarøya er det større sammenhengende flater. Kysten er for øvrig sterkt innskåret av fjorder, viker og poller.
 

Rik på ferskvann

Hamarøy er særdeles rik på ferskvann. På rekke og rad ligger vannene, så mye som 10 prosent av kommunens overflate består av innsjøer og vann. I Sandnesvatnet skal det til og med være et “vasstroll”!
 

Skog

For øvrig er Hamarøy forholdsvis rik på skog, mens jordbruksarealet utgjør mindre enn en prosent av arealet.