OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Lulesamisk språk ved Musken skole etter 1968

Det tok tid, svært lang tid før de samiske språkene ble akseptert i skolen. Lulesamisk var i så måte intet unntak.

Samene skulle værsågo' snakke og skrive norsk som alle andre!

Forbudt

Dette kunne gi seg slike utslag som at det var strengt forbudt for skolebarna å snakke samisk seg i mellom i skolegården. Lærerne var ofte også bare norsktalende.
 

Musken kjerneområdet

I Tysfjord er Musken et lulesamisk kjerneområde. Så sent som i 1968 var undervisningen fortsatt på norsk ved skolen i bygda. Men nå ble det søkt om at opplæringsmålet skulle være lulesamisk.
 

Kommunestyret splittet

I kommunestyret var det delte meninger om behovet for en slik opplæring. Slik uttrykte for eksempel ordføreren seg:
"Jeg finner ingen grunn til å legge skjul på at de resultater de samisktalende barna oppnår, står en god del tilbake for de andre barna. Jeg er enig i at dette delvis skyldes det hinder det norske språk er - likevel vil jeg peke på de nervøse forstyrrelser man ofte ser hos samebarna når de blir omplantet. Så er det vel også slik at miljøet i hjemmet ikke alltid virker like skolefremmende."
Uaktet ordførerens synspunkter, etter hvert kom det i gang undervisning på samisk i Musken.
 

Anbefalt fjernsyn: Programmet ”Sametinget - vår felles røst: Sametingsvalget 1989”, fra januar 1989. Blant annet om lulesamene. Ved Magne Ove Varsi og Viggo Brox. (Programmet ikke tekstet):