OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sulitjelma Folkeskole: Skipsadopsjon som spenning på skolebenken

Mannskapet på Høegh Silverstar. - Klikk for stort bildeMannskapet på Høegh Silverstar. NN Under arbeidet med å ordne arkiv etter Sulitjelma Folkeskole fikk vi oss en overraskelse når vi kom over en rekke eksotiske bilder. 

Hai på dekk, Merk kroken og skuddsåret i siden - Klikk for stort bildeHai på dekk, Merk kroken og skuddsåret i siden ukjent Hai, sfinxer og indiske menn var noe av det som de prydet de overraskende bildene i skolearkivet. Ved nærmere gjennomgang viste det seg at fotoene hadde blitt sendt av mannskapet ved båtene «Høegh Silverstar» og M/S «Pollux».

Som et ledd i skoleundervisningen hadde skolen «adoptert» båtene. Rektoren beskrev for kapteinen ved «Høegh Silverstar» at som et typisk innenlandsstrøk hadde «barna- og delvis også de voksne  - lite greie paa alt som hörer sjöen og skipsfarten til. Dette er ikke bra – for vi er da trots alt nordmenn, og hörer til en gammel sjöfarende nasjon.»

Gjennom korrespondanse sendte skolebarna spørsmål de hadde om båten, turen og verden. Kapteinene på sin side svarte så godt de kunne. Barna fikk blant annet vite at «Høegh Silverstar» gikk i fraktfart, den var bygget i 1938, veide 9275 tonn, og for øyeblikket befant seg på Suez kanalen.

Skipsportrett MS Høegh Silverstar - Klikk for stort bildeSkipsportrett MS Høegh Silverstar nn 18. juni 1947 var «Høegh Silverstar» i Sydney. Derfra fikk dem bildet av skipet i havn. Med i brevet var det en reiseberetning fra kapteinens datter, Inger Bache-Torgersen, som var med på turen. Hun skrev om turen fra New York over middelhavet til Port Said i Egypt.

Sphinxer i Karnak, Egypt. - Klikk for stort bildeSphinxer i Karnak, Egypt. nn  Derfra tok dem en dagstur til Kairo. «Turen dit glemmer jeg aldri. Da solen sto opp over ørkenen og kastet sitt røde skjer over milelange sandstrekninger var et uforglemmelig syn. Hist og her var der en palme som tegnet seg skarpt av mot den klare himmelen, og en og annen kamel tasset dovent over ørkensanden ved siden av sin «herre». Vi kjørte langs en arm av Nilen, og da solen sto opp om morgenen laa folk paa kne og berørte hodet i jorden og tilbad solen.»  Inger fortalte videre om turen til Bombay i India og hvordan religionssekten Parsi tilba ilden. Fra Bombay dro dem til Australia der kunne hun fortelle at det bodde 7 millioner innbyggere og at landet var nesten like stort som de forenede stater. Hun fortalte om kenguruer og at den  «Den hopper rundt med stor fart paa sine lange bakben, forbenene er ikke ner marken, og de holder balansen med den kraftige halen…»

Vi kan bare forestille oss hvor eksotisk og spennende det må ha vært for elevene ved Sulitjelma Folkeskole å motta slike beretninger fra den andre siden av verden i 1947.