OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sulitjelma beleires av norske militære

Et arbeideropprør fører i 1918 til at militære mannskaper, sendt nordover fra Trondheim, foretar rene beleiringen av gruvesamfunnet Sulitjelma, Fauske i Nordland.

Etter at mer enn 40 soldater ved Drevjen ekserserplass var idømt fengselsstraffer for blant annet ordrenekt, drar to av dem som har fått de lengste straffene til Sulitjelma før de har sonet dommene. Dette går slett ikke upåaktet hen hos ordensmakten - lensmann og politi ruster seg og drar til gruvebyen for å arrestere de to.

Det ulmer blant arbeiderne

Begge de domfelte soldatene blir pågrepet av politiet og følger lydig med - og ordensmakten på sin side tror seg ferdig med saken. Men da hadde de forregnet seg på arbeiderne i Sulitjelma. De vil ikke sitte rolig å se på at to av deres egne blir utsatt for slikt et overgrep. Situasjonen er spent, stemningen opphetet - det står om arbeidere mot samfunnsmakt.

Politiet avvæpnes

Det blir talt sterkt mot militarisme og borgerskap, første verdenskrig med ufattelige lidelser og et meningsløst blodbad er ennå ikke over, det er med på å prege synet til mange i et samfunn der nye, radikale ideer har nådd fram. Denne gang følger handling ord, politiet blir simpelthen avvæpnet og i vanære satt på toget til endepunktet Sjønstå. Samtidig blir arrestantene løslatt.

Militæret sendt til Sulitjelma

Men myndighetene har slett ikke tenkt å gi seg så lett etter denne ydmykelsen fra noen oppløpne arbeidere. Slikt kunne true selve samfunnsordenen. Noen dager senere blir militære mannskaper sendt fra Trondheim til Sulitjelma. Opprørerne og bolsjevikepidemien skulle stanses og kveles i sin vorden.

Sulitjelma beleires

De militære tar straks kontroll over post, telegraf og jernbanen. Tungt bevæpnet rykker de inn på gruveområdet. Det er den reneste beleiring.

Ingen motstand

Med en slik bruk av makt går det ikke lenge før både de to ettersøkte og deres hjelpere blir tatt i forvaring. Det ble ikke ytt motstand, det gjaldt jo tross alt å forhindre at situasjonen utviklet seg til voldsbruk mellom soldater og arbeidere.

Fem års fengsel

Etter ei uke forlater troppene Sulitjelma. Til stor jubel i enkelte aviser blir han som blir ansett som hovedmannen, Johan Medby, dømt til fem års fengsel.