Isbreer
Det skulle også ligge vel til rette for brevandring, ettersom store deler av fjellheimen er dekt av evig is. Blåmannsisen på nærmere 90 km2 er den største isbreen i dette området. Motsatt finner vi at bare en tiendepart av kommunen ligger under en grense på 60 meter over havet.
Markerte dalsøkk
Innimellom fjellpartiene strekker markerte dalsøkk seg: Jordbrudalen i vest og nordover fra Valnesfjorden, vi har Fauskeeidet lenger inne i fjorden og Sulitjelmadalføret som strekker seg fra den innerste delen av Skjerstadfjorden og helt opp til Sulitjelma. I nederste del av dette dalføret ligger Øvre- og Nedrevatn som er forbundet med et smalt sund. De ligger begge bare så vidt over havoverflaten og skilt fra fjorden av en 200 meter lang strøm. Derfor kan tidevannet stige helt opp og inn i Nedrevatn.
Våtmarksområde
I den nordlige delen av Fauskeeidet, ved Kvitblikkvannet, er det et våtmarksområde som er fredet på grunn av det rike fuglelivet. Ved Lomivatnet, nær svenskegrensen, har hyttefolket funnet sitt paradis. I dette området er det også flere oppmerkede turstier over til Sverige.
Landets lengste grotte
Ved Leivset sør for Fauske sentrum finner vi en rekke dryppsteinshuler, bl.a. Brasethgrotta med store dryppsteinsformasjoner. Mellom Fauske og Sulitjelma strekker grotten Okshola seg 12 kilometer inn i fjellet.
Jordbruk i Valnesfjord
Særlig i ytre deler av Valnesfjord er det gode forhold for jordbruk, litt drivverdig skog er det også å finne i de vestlige områdene. Rundt Sulitjelma ble skogen nesten snauhogd i forbindelse med gruvedriften i de første årene. Senere er det plantet en del gran i området.
Populære utfartsmål
Fauske kan by på det meste av natur. Områdene i Valnesfjord og i høydene rundt Sulitjelma er svært populære utfartsmål, særlig om vinteren.
Rik på mineraler
Og for dem som måtte være interessert i stein og mineraler - du finner det meste innenfor Fauske kommunes grenser - alt fra kobbermalm til den vidgjetne fauskemarmoren.
Anbefalt radio: