OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sigrid på Sandnes

Sigrid Sigurdsdotter - Sigrid på Sandnes (født ca 850) var datter og eneste barn av Sigurd på Sandnes.
Sandnes gård ligger på øya Alsta (Alost på gammelnorsk) i Alstahaug på Helgeland i Nordland. 

Datter av Sigurd Herse

Hennes far Sigurd ble av kong Harald Hårfagre utnevnt til herse (lendmann, en som blant annet krevde inn skatter på vegne av kongen); derav Sigurd Herse.
Sigrid på Sandnes er en av få kvinner som omtales i Snorre Sturlusons kongesager, og hennes sterke posisjon i samtiden skyldes at Sandnes var en betydelig gård i Hålogaland - og Sigrid var eneste arving. Og altså et "godt parti" for gifteklare mektige menn. Men hun er også en kvinneskikkelse i midten av brutalitet, maktkamp og død.

Gift tre ganger

Hun giftet seg tre ganger; først med Bård Kvite (arving til Torgargodset ved Brønnøysund), dernest med rikmannen Torolv Kveldulvsson fra Sogn, og endelig med Øyvind Lambe.

Mannen omkom i slag

Bård døde i slaget ved Hafrsfjord, men skal ha rukket å overdra ansvaret både for storgården og fru Sigrid til vennen og slektningen Torolv, som han var sammen med under slaget i Hafrsfjord.

Intriger, slag og drap

Men det brøt ut full arvestrid etter at Torolv hadde overtatt på Sandnes, og et hevngjerrig intrigespill - blant annet med beskyldninger fra slektininger av Bård om skattesvindel, endte til slutt med at kong Harald Hårfagre cirka året 891 sendte en hel liten hær til Sandnes for å ta Torolv - der et langhus settes i brann under slaget, og der Torolv blir drept.

Kongens vilje

Etterpå sørger samme kongen for at en av hans hirdmenn (livvakter), Øyvind Lambe, får arve alt etter Torolv. Kongen vil også at Øyvind Lambe skal gifte seg med Sigrid på Sandnes, og slik blir det.

Kjente etterkommere

Sigrid fikk to barn med Øyvind Lambe, nemlig Finn og Raneveig.
Finn giftet seg med Gunhild Halvdansdatter, som var datterdatter av kong Harald Hårfagre.
Sammen fikk Gunhild og Finn sønnen Øyvind Finnsson Skaldespiller, faren til Hårek på Tjøtta.
 

Statue i Sandnessjøen

I september 2008 ble statuen av Sigrid på Sandnes avduket i en park i Sandnessjøen, kommunesenteret i Alstahaug. Statuen er lagd av billedhuggeren Skule Waksvik.
Kilder:
NRK
Torolvstein.no
Helgeland Arbeiderblad
Snl.no (Store Norske Leksikon)
Snorre Sturluson: Norges kongesagaer