-Her ligger det sikkert mellom 8000 og 10000 mennesker gravlagt.
Dette forteller styrer ved Salten Museum avdeling Gildeskål, Oscar Berg, under en omvisning for NRK Nordland sommeren 2009 ved Gildeskål gamle kirke .'
Men like mange gravstøtter er det jo slett ikke, viser det seg, når vi går inn i den grønne gravlunden som omkranser den vakre middelalderkirka fra 1100-tallet.
Store følelser
-Her står det flere, ganske spesielle gravmonumenter igjen fra 1800-tallet. Dette var jo epoken for de store følelser, noe som ofte gjenspeilte seg i teksten på gravstøttene, forteller Berg.
Anbefalt radio - Om storkarer, privilegier og gravtekster. Oscar Berg og reporter Kari Mette Skreslet, 2009:
-Forhatt og forfulgt
Men den mest kjente er nok: ”Her hviler den for sandhed forhadte og forfulgte lærer H. C. Lindbom. Gud være mig for jesu blod mig synder naadig og god”. Og teksten forfattet faktisk Lindbom selv!
Preken og høneblund
Men også den tradisjonsrike middelalderkirka fra 1100-tallet har sitt helt spesielle preg.
– Det helt unike med denne kirka er at 1600-tallsinventaret som ble revet ut av de andre kirkene på 1800-tallet, er bevart her, forteller Berg.
Stoler for storkarer
Spesielle er de innelukkede stolene som er plassert forskjellige steder i kirka. Det var storkarene i bygda som hadde kjøpt og betalt plassene.
Oppe på galleriet satt amtmannen med sin familie inne i stolen (som litt uærbødig kan beskrives som kahytten på et sjørøverskip). Rikt dekorert med den fineste utsmykningen i hele kirka og med god skjerming til den gemene allmue, selvfølgelig.
Lensmannstolen
Lensmannens stol var plassert bakerst i kirkerommet med godt utsyn til resten av kirkelyden.
-I taket i denne stolen finnes noe av den eldste rosemalinga vi kjenner fra denne bygda.
Så her hadde han noe pent å se på hvis han syntes prekenen kanskje ble litt kjedelig... Eller han kunne slumre littegranne, uten at det ble lagt merke til, humrer Berg.
Anbefalt fjernsyn - jakten på en 500 år gammel alterduk - fra juni 2010: