OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tinden i Øksnes

Tinden i Vestbygda i Øksnes har vært et aktivt fiskevær siden 1500-tallet. Den siste fastboende Han Skjalg i Tinden var en avholdt vert blant alle tilreisende.

Anbefalt fjernsyn fra 1988: Han Skjalg på Tinden:


Tinden ligger på Tindsøya i Øksnes Vestbygd i Vesterålen.

Den siste fastboende, Skjalg Halmøy, døde i 2002.
Og sønnen hans, Kjell Arne Halmøy, var den siste som kom til verden på det velkjente handelsstedet Tinden i Øksnes. -Sånn sett er jeg en historisk person, ler han i møte med NRK Nordland sommeren 2008, og viser stolt rundt på brygga, i det gamle hovedhuset, og i butikken. 

 

Anbefalt radio - Kjell Arne Halmøy og reporter Billy Jacobsen, 2008:

 

Faren hans ble viden kjent, både som entusiast for Redningsselskapet, men også for at han aldri la ned virksomheten, uaktet hvor lite tidsmessig driften etter hvert ble.

En legende

Og så lenge Skjalg Halmøy holdt det gående, ja så var det meste av miljø, til og med innholdet i hyllene, stort sett som i 1950-årene. Et besøk kunne dermed bli en minneik opplevelse, særlig hvis gamlingen sjøl, han Skjalg på Tinden, var "guide".

 

Kom i 1937

Tinden har vært aktivt fiskevær siden 1500-tallet.
Skjalg Halmøy kom til øya i 1937. Han ble ansatt som handelsbetjent, og kom i 1946 til å overta hele virksomheten; med fiskekjøp, handel, post og eksepedisjon av lokalbåtene - på Tiden i øyriket av Vesterålen som heter Øksnes Vestbygd.
Kort tid etter at han kom til Tinden, møtte Skjalg Helene, som var telefondame på stedet - og som han giftet seg med, og fikk barn med.

Stillstand alle vegne

Etter hvert som virksomhet og handel avtok, begynte forfallet å innhente bygninger og kaianlegg, og det ble stillstand alle vegne da Skjalg døde i 2002. Som den absolutt siste beboer på Tinden.
Men så kom nye tider. Og i 2008 har den omfangsrike hovedkaia fått nytt dekke og nye pæler.

Tusenvis av meter

- Her er tusenvis av løpemeter plank på kaia, og hver en skru, hver en spiker, er slått ned på dugnad, skrøt Kjell Arne Halmøy, sønnen og entusiast for bevarelse av stedet, og medlem av ”Stiftelsen Handelsstedet Tinden”.

Fantastisk innsats

- Etableringen av stiftelsen og en fantastisk dugnadsånd har vært redningen. Det er helt utrolig hvilken innsats som er nedlagt på dugnad. I tillegg har vi fått en del midler fra det offentlige til bevaringen. Det er vi sjeleglad for, for det er jo mange om beinet.

Museum

Men Tiden skal ikke bli et turiststed i vanlig for stand. Ifølge Halmøy ønsker stiftelsen et samarbeide blant annet med Skipnes, et annet fordums fiskevær på Tindsøya, der det i dag er både bevertning og buer for overnatting i sommersesongen.
-Vi kan være et supplement; et opplevelsestilbud. Målet på sikt er å kunne drive Tinden som et museum. Men stedet skal også kunne være arena for spesielle arrangementer, sier Kjell Arne Halmøy.
-Men hittil har det ikke vært mulig å ta imot folk, sånn som kaia har vært. Det er først i år det går an å ta folk på land her, sier han.

Anbefalt radio - Skjalg på Tinden i samtale med Dagfinn Malt i 1984:

 

Anbefalt radio - Øyhopping med "Tinden" i Øksnes Vestbygd. Ved Billy Jacobsen 2008: