OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sunnan sanitetsforening

Sunnan Sanitetsforening i Bodø var i drift mellom 1958 og 2002.

Sunnan sanitetsforening ble innmeldt i Norske Kvinners Sanitetsforening fra 03. juli 1958. Foreningen jobbet med mange problemstillinger og samlet inn penger blant annet til mammografi for lokalbefolkningen, et fadderbarn i Korea og til oppstart av Straumbo sykehjem. Foreningen var i drift til 2002 da den ble nedlagt på grunn av sviktende medlemstall.

Forløpet til foreningen

Forløpet til Sunnan sanitetsforening er å finne i Straumen sanitetsforening. Foreningen var ganske stor og hadde flere arbeidslag fordelt utover et stort område. Et av arbeidslagene, Valnesvatn, ble dannet 14. mars 1944 og ble trolig sammenslått med Fjell rundt 1955/56. Arkivet etter Valnes sanitetsforening slutter også brått i denne perioden. Vi kan finne igjen navnene på noen av de fremtredende medlemmene i senere korrespondanse fra Fjell arbeidslag. Mest sannsynlig førte fraflytning fra Valnesvatn til en minkende medlemsmasse som gjorde det vanskelig for arbeidslaget å fortsette selvstendig.

Oppstart av en egen forening 

Det var Fjell, Valnesvatn og Valnes arbeidslag som sammen dannet Sunnan sanitetsforening som ble innmeldt fra 03. juli 1958. Ved oppstarten meldte 60 personer seg inn. Aasta Falkflaug ble den første lederen. Hun hadde lang fartstid innenfor Straumen sanitetsforening og var med på oppstarten av Valnesvatn arbeidslag i 1944. Aasta ble sittende som leder av sanitetsforeningen fram til 1965.

Arbeidet

 

Bøker fra NKS arkiv - Klikk for stort bildeBøker fra NKS arkiv

 Foreningen gikk raskt i gang med arbeidet. På de første møtene ble det fordelt arbeidstider for når medlemmene skulle hjelpe til med barnekontroller. Sanitetsforeningen beklaget seg i årsmeldingen over problemer med å skaffe bolig for disse kontrollene og jobbet for et fast tilholdssted for legen. Det ble ordning på husproblematikken da det ble bestemt at legen kunne oppholde seg på Valnes skole. Der fikk også sanitetsforeningen oppbevare noe av utstyret sitt. Det var vanlig at sanitetsforeningene kjøpte inn diverse utstyr som kunne brukes i krisesituasjoner. Sunnan hadde blant annet en båre som Valnesvatn arbeidslag tidligere hadde kjøpt inn, dessuten ble det anskaffet en sykekurv.

 

Sanitetsforeningen arrangerte jevnlig fester for å få inntekt som kunne brukes til ulike formål. Den første festen som sanitetsforeningen arrangerte var en romjulsfest på ungdomshuset på Valnes. Inntektene ble brukt til å kjøpe gaver til de i området som var passert 70 år. Tradisjonen med å gi julegaver til de eldre holdt seg i alle år deretter. I tillegg til julegaven gav foreningen bidrag til personer som måtte reise langt for å bli operert, de gav til kronisk syke, båreblomster og en oppmerksomhet til de etterlatte.

Helt fra stiftelsen jobbet Sunnan for at de skulle få mulighet å sende trengende på husmorferie. De søkte om penger og gav selv bidrag slik at slitne husmødre skulle få mulighet å ta seg inn gjennom å reise vekk en uke eller to.

Sunnan sanitetsforening hadde mange saker som de jobbet for og donerte penger til. Reumatismedagen ble markert hvert år. Kreftsaken fikk også . De donerte også til Kløveråsen, Vensmoen og Trastad gård. Sanitetsforeningen engasjerte seg også for mange lokale saker, som da de hadde innsamling for innkjøp av en likvogn til Straumen. De overskytende pengene gikk til innkjøp av teppe til alterringen i Straumen kirke. Sanitetsforeningen kjøpte også inn hjertestarter til legekontoret og gav bidrag til forsamlingshuset slik at man kunne gå til innkjøp av sanitæranlegg. I 1993 betalte sågar sanitetsforeningen for mamografi til alle kvinnene i bygda.

I 1981 inviterte sanitetsforeningene og pensjonistforeningene i Saltstraumområdet til et folkemøte på Saltstraumen gjestgivergård der problemstillingen med manglende sykehjem og eldreboliger i lokalmiljøet ble tatt opp. Foreningene samarbeidet om å samle inn penger og få bevissthet rundt problemstillingen. Utbyggingen tok til og 24. november 1984 var det offisiell åpning av Straumbo. Da hadde det allerede kommet søknader om boplass til både leilighetene og hyblene. Nå kunne eldre hjelpetrengende mennesker fra området få fortsette å bo i sitt lokalmiljø. Etter innflytningen samlet sanitetsforeningene også inn penger til innkjøp av innbo som trengtes i boligene. Etter en periode ble Straumbo overdratt til Bodø kommune på visse betingelser. Blant annet stod det i kontakten at mennesker fra Saltstraumområde alltid skulle prioriteres. 

På et tidspunkt utvidet de engasjementet også til å gjelde i utlandet. Sanitetsforeningen kjøpte andeler i et barnehjem i India. De fjernadopterte også et utviklingshemmet barn i Korea. Sanitetsforeningen fikk jevnlige rapporter om hvordan det gikk med gutten, i tillegg til bilder, fra 1989 og til foreningen ble oppløst i 2002.

Sanitetsforeningen fikk mulighet til å hjelpe så mange ved hjelp av inntekter fra medlemskontigent, tilskudd og gaver, men hoveddelen av inntekten kom gjennom egeninnsats der foreningens medlemmer hadde lotteri, basar og salg av blant annet maiblomster, fastelavensris og julemerker.

Nedgang i medlemstallene

Fram til 1961 holdt medlemstallet seg stabilt, men så ble de jevnt minkende. Ved 10-års jubileet var det 39 medlemmer igjen. Altså hadde cirka 30 % av medlemsmassen sluttet. Dette til tross ble jubileet feiret 06. juli 1968 på Valnes forsamlingshus med «pamp og prakt».

I årsberetningen fra 1971 sto det skrevet «Grundet en del fraflytting fra stedet er Valnes arbeidslag blitt så fåtallig at di har midlertidig lagt ned. Men en del medlemmer står fremdeles tilsluttet foreningen.» Arbeidslaget kom aldri i gang igjen. Nedgangen fortsatte, og i 1991 blir det bemerket i årsberetningen «Vi får ingen nye medlemmer, og nå er det snart bare styremedlemmene som er aktive. Dermed ble vi enige på årsmøtet om og prøve 1 år til!» Dette til tross fortsatte foreningen frem til 2002 da den ble nedlagt.

Formenn i Sunnan Sanitetsforening

1958 – 1965 Aasta  Falkflaug

1966 – 1967  Karen-Anna Karlsen

1968 – 1969   Mary Olthuis

1970 – 1971  Hjørdis Edvardsen

1972 – 1976 Anne Sandmo

1977 – 1996 Tordis Sakariassen

1997 – 2002 Karen-Anna Karlsen

Kilder:

Arkiv fra Arkiv i Nordland etter Sunnan sanitetsforening, Valnesvatn sanitetsforening og Norske Kvinners Sanitetsforening – Nordland.

Bjarnar, Ove. 1995. Veiviser til velferdssamfunnet. Norske kvinners sanitetsforening 1946 –1996. Bind 2. Boksenteret AS.