OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Raset i Sigerfjord

Raset i Sigerfjord onsdag den 7. mars 1956 tok 14 menneskeliv.
I Olderskog, mellom tettstedet Sigerfjord og Ribbset, Sortland kommune i Vesterålen, har folk for lengst gått til ro for natten. Uvitende om den skjebne som skulle ramme mange av dem noen timer senere.

Bygd i bratt terreng nært havet. Grusvei slynger seg mellom eiendommene. Hesjer med hør på enkelte jorder. Fjell i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeSigerfjord i Sortland kommune. Udatert postkort fra Mittet & Co. Ukjent fotograf AIN.A14114.003

Anbefalt radio:

Snørik vinter

I Sigerfjord reiser landskapet seg høyt over bebyggelsen som for det meste ligger langs en smal jordvei lags fjorden. Denne vinteren har vært svært snørik, lag på lag ligger snøen oppover den bratte skråningen i Skredfjellet, ovenfor husene i Olderskog.

Knusende masser

Noen våkner, andre gjør det ikke, da en sugende, pipende lyd bryter nattestillheten. Lyden øker i styrke, det er snøen som har løsnet oppe i fjellside. Enorme snømasser som i et eneste kov velter ned mot boliger og mennesker. Feier med seg trær, kraftledninger, telefonstolper - og verst av alt: Fire av husene der de fleste av beboerne er barn, uten mulighet for å unnslippe skredet. Så blir alt stille.

10 barn dør

Tragedien er et faktum. Voldsomme krefter har ført husene ut i fjorden, delvis knust til pinneved. Det skulle vise seg at 14 mennesker, derav 10 barn - fra spebarn til 12-årsalderen, har satt livet til denne forferdelige natten. I en familie på åtte, mister fire barn livet.

På taket av flytende hus

Men noen berget livet på nesten mirakuløst vis. To gutter i 10-årealderen som våknet av skredet som åt seg nedover lia, klarte ikke å komme seg ut før snøen braste inn i huset. I løpet av noen sekunder ble de sammen med huset ført ut på fjorden. Merkelig nok holdt huset seg flytende, de to guttene krabbet bort til et vindu der de etter hvert ble plukket opp av folk som kom til med båt.

Ras i Lofoten og Kvæfjord

Død og ulykke skulle også komme til å ramme mange andre dette ulykksalige døgnet i mars 1956. I Svolvær omkommer de to maskinistene ved byens kraftstasjon i Kongsmarken da et snøras fra Kongstindene river med seg både kraftstasjonen og flere hytter.
Og over fylkesgrensen, i Kvæfjord i Troms, blir fem mennesker i Langvassbukta ofre for kreftene i naturen da de blir begravd av et enormt snøras.