OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nordlandsbunaden

Nordlandsbunaden ble godkjent i 1928 og skal være i grønt eller blått ullklede. Bunaden består av stakk, vest, skjorte, forkle, sjal, veske og bunadssølv. Cape og lue kan man også bruke.

Arkiv i Nordland/Solveig Lindbach Jensen

Historikk

På initiativ fra Hålogaland ungdomslag ble det i 1926 oppnevnt en egen bunadsnemnd. Denne nemnda hadde ansvar for- og jobben med å samle inn mønstre og informasjon for å kunne skape en egen Nordlandsbunad. Nemnda besto bl.a. av Astrid Langjord, Anna Svare, Inga Rørvik og Dina Kulstad. Man ønsket å basere den nye bunaden på noe som hadde vært i bruk, og på den måten er Nordlandsbunaden en rekonstruert bunad.

Alle ungdomslag tilknyttet Hålogaland ungdomsfylking ble invitert til å samle inn gamle drakter som hadde vært i bruk. Det ble funnet et broderi på noe man antok var en bringeklut og en lomme. Det var brodert på et grønt ullstoff, og stammet fra Røyten i Vefsn. Dette skulle bli essensielt for Nordlandsbunadens utseende. 

 

Bunadsnemnda ønsket å sy bunaden i grønt ullstoff, men det var vanskelig å få tak i på 1920-tallet, så den første bunaden ble blå. Ragnhild Værdalshaug og Åslaug Langjord broderte den aller første Nordlandsbunaden.

Oddbjørg Kullstad fra Vefsn var den som fikk det ærefulle oppdraget å vise fram den første bunaden på årsmøtet til Hålogaland ungdomslag i Leirfjorden i 1928. Den ble mottatt med stor begeistring. I begynnelsen kalte mange den nye bunaden for Vefsnbunad, siden broderiene var funnet i Vefsn. Etter hvert ble bunaden hetende Nordlandsbunad, og den er i dag en bunad brukt av folk med tilhørighet til både Nordland, Troms og Finnmark. Bunaden er veldig populær og er flere ganger kåret til Norges vakreste bunad.  

Ein Nordlandsbunad burde alle få seg som berre kunne. Med bunad er ein kledd og kan gå trygt alle stader, både i sorg og i glede. Astrid Langjord,  «Håløygminne» 1960

 

Farger

Nordlandsbunaden finnes både i blått og grønt. Det har vært sagt at bunaden i blått skulle de fra kysten bruke og den i grønt var for de fra innlandet, men dette er bare en myte. I starten etter at bunaden var lansert, var den grønne varianten mest populær, men nå er den blå mest brukt. På nettsiden til Norsk Husflid kan man se hvordan de to fargevariantene ser ut, og hva man bør og kan ha av tilbehør. Bunadssølvet til Nordlandsbunaden ble utformet av gullsmed Rørvik i Mosjøen, i samarbeid med bunadsnemnda. Rørvik produserer ennå bunadssølvet til Nordlandsbunaden.

 

 

Tradisjonsplagg

Nordlandsbunad er et tradisjonsplagg, og mange får bunaden i forbindelse med konfirmasjon. Det er vanlig at bunader går i arv.

 

 

Bunadsnemnda i Hålogaland Ungdomslag eksisterer ennå og deres oppgave er å sørge for at Nordlandsbunaden blir laget slik de ble enig om i 1928. De skal påse at farge, broderi og fasong er den samme som originalen. Nemnda holder også kurs og gir råd til de som ønsker å sy bunaden.

 

I 2018 hadde Nordlandsbunaden 90-årsjubileum. I den anledning laget Arkiv i Nordland et «bunadsalbum» på Flickr.com. Det kan du se her

 

Kilder:

Arkiv etter Ulrikke Muller, Lilly Kongsbakk, Salten Ungdomslag og Håløygminne Hefte nr 2, 1960, samt nettsidene til Hålogaland ungdomslag og Norsk Husflid