OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Elva skal leve

Flere av de nordnorske kunstnerne engasjerte seg i Folkeaksjonen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget 1978-1982.
I 1980 malte Scott Thoe bildet "Elva skal leve" på et stykke bomullslerret. 

Elva skal leve av Scott Thoe Arkiv i Nordland

 

Thoe er en norsk-amerikansk kunstner som bor i Norge. Sannsynligvis var han engasjert i protestene mot vannkraftutbyggingen i Indre Finnmark. Bildet er malt på et bomullslerret - og kom til Arkiv i Nordland via Vågan bibliotek i 2013.

Alta-saken

Alta-saken var en konflikt hvor samiske interesser og miljøverninteresser gikk sammen mot en vannkraftutbygging i Finnmark. Konflikten varte fra ca. 1968 til 1982, og besto i at regjeringen ønsket vannkraftutbyggingen, mens mange innbyggere var imot denne. Det ble protestert både med fredelige demonstrasjoner, sivil ulydighet og sultestreik. Mange engasjerte seg i "Folkeaksjonen mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget".
Motstanden var basert på samiske interesser, reindriftsinteresser og miljøverninteresser. Saken fikk stor betydning for utviklingen av norsk samepolitikk i ettertid.