OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Brudeforliset

”Brudeforliset” i Lofoten skjedde 23. oktober 1920. Elleve mennesker omkom.

Anbefalt radio - Harry Kristoffersen og Geir Svendsen i samtale med reporter Billy Jacobsen om brudeforliset i Lofoten 1920. Fra 2011:

 

Kirke bygd i tre.  Fjell i bakgrunnen. I forgrunner hester med vogn. - Klikk for stort bildeLofotkatedralen / Vågan kirke fotografert ca 1900-1920 Ukjent

Vantro mottok bygdefolket i Digermulen og gårdene omkring det rystende budskapet om tragedien.

I Digermulen hadde de gjenværende blant bygdefolket vært i feststemt forventning; fremfor alt i full sving med å forberede bryllupsfest, inntil det ufattelige budskapet om forliset nådde frem i all sin gru.

 

Sjokk og sorg

Ja, på hele kysten mottok folk nyheten med sjokk og sorg, etter hvert som den spredte seg; om at elleve mennesker hadde omkommet - på vei hjem fra kirken, i en fiskebåt, motorsjarken "Skarven".
 

Nettopp viet

Bare et par timer før tragedie inntraff hadde Nikoline Marie Kristoffersen (født Olsen) og Daniel Kristoffersen blitt viet til ektefolk i Vågan kirke i Kabelvåg.
Paret var på hjemtur, sammen med resten av følget, familie og venner. De skulle hjem for å feire bryllupet.

Tungsjø

Til rors sto skyssbåtens eier, Martin Kristoffersen, fisker og brudgommens bror.
Det var godt vær, så å si vindstille, men fremdeles mye sjø, lokalt ofte kalt opplett, etter at det hadde rast sørvest storm på Vestfjorden noen dager i forveien.
På vei inn sundet mellom skjæret Kråka og Hellodden, like sør for dagens flyplass i Svolvær, svikter roret – og like etter setter et slepetau seg fast i propellen.
Båten er brått uten styring, totalt uten manøvreringsmulighet.
 

Hopper på land

Grunnstøtingen med berget på Hellodden er uunngåelig.
Først blir båten stående fast, mens flere av folkene ombord hopper på land. Båten blir lettere, og i neste øyeblikk drages den løs av berget – av dønningene.

”Skarven” har hull i skroget på babord side etter sammenstøtet, og vannet strømmer inn.
Så blir båten atter slått imot berget, og enda flere kommer seg på land. Men igjen drages båten løs, og denne gangen synker den fort.
Et ufattelig drama skal utspille seg - i bølgene og havdraget, kloss ved land.
 

Liten båt - mye folk

"Skarven" var en ganske vanlig liten sjark, 27-28 fot, ifølge Harry Kristoffersen, sønn av skipper Martin Kristoffersen.
-Ingen vet vel nøyaktig hvor mange som var om bord, men jeg har telt etter, ut fra hvem som vi med sikkerhet vet var med på turen, og det var nok 25 mennesker om bord – minst. Sier Harry Kristoffersen i en radiosamtale med NRK i august 2011.

Helt vanlig

-Dette er selvsagt svært mange mennesker i en så liten båt, men den gangen var dette verken uvanlig eller ulovlig. Det var sånn det var. Folk fant seg plass i styrhus, lugar, lasterom og på dekk.
Det var mange i følget som ikke kunne svømme. Mens andre igjen var godt svømmedyktige.
 

Reddet folk fra døden

-Noen la flere ganger ut på svøm – og berget folk, sånn som vi har fått historien fortalt av de overlevende, sier Harry Kristoffersen, som ble født åtte år etter tragedien, som ganske snart ble kalt for Brudeforliset.

Gravene pyntes

Han viser oss minnestøtta på kirkegården i Digermulen, midt i ei linje av gravsteiner – i alt 10, med friske blomster i den hvite grusen foran støttene – som bygdefolket jevnlig pynter med blomster, ennå 90 år etter forliset.
Ei kvinne blant de elleve omkomne er gravlagt på Vestvågøy.

Brudeparet tatt sammen

Brudgommen, Daniel Kristoffersen, blir Harry Kristoffersens onkel.
-Han Daniel var fisker, og han var en god svømmer, ifølge pappa. Men han omkom altså. Det blir sagt at bruden klamret seg fast til benken hun satt på, i panikk, så det kan vel hende at han Daniel ikke greide å få henne med seg. Han ble uansett ved henne. Det siste folk så av brudeparet idet båten går under, var at de holdt tett sammen.
 

Listen over omkomne:

Disse elleve mistet livet i Brudeforliset: Brudeparet Nikoline og Daniel, Kornelius Kristoffersen, Gyda Lovise Johanna Olsen, Luffa Sofie Olsen, Hanna Bertine Olsen, Anna Pedersen Bø, Tomas Falck Eliassen, Martin Hansen Myrvoll, Kåre Berg Hansen og Arne Johan Frantzen – de to siste bare 12 og 8 år gamle.
 

Pengestøtte til etterlatte

Få dager etter forliset startet Lofotposten en innsamlingsaksjon for å hjelpe de etterlatte. Bidrag kunne skrives på en liste i avisens ekspedisjon.
To uker etter begravelsen – og drøye tre uker etter forliset, blir avisens aksjon avsluttet med 8774,41 kroner som resultat. Et betydelig beløp for sin tid.
 

"Brudesløret"

Sundet mellom skjæret Kråka og Hellodden har siden forliset på folkemunne blitt kalt for ”Brudesløret” – for det hvite sjødrefset i sundet når været står på fra sørvest.