OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Jennestad handelssted

Det gamle handelsstedet Jennestad kan skrive sin historie helt tilbake til midten av 1500-tallet.
Ikke like lenge som handelssted, men som en del av kongens krongods i Vesterålen.

Oppsving på 1800-tallet

For det var først 300 år senere stedet fikk den nødvendige bevillingen for å drive handel. Men det store oppsvinget kom først på slutten av 1800-tallet. Da fikk stedet skipsekspedisjon, fiskemottak og poståpneri. Noen år senere kom den nye, store dampskipskaia, fjøset som ble bygd var et av de største i hele distriktet, hovedbygningen fra 1917 et ikke mindre imponerende byggverk.

Butikk frem til 1982

I den snart 150 år gamle brygga, der det også ble drevet butikk fram til i 1982, er det fortsatt mulig å se hvordan man ordnet seg i rent praktisk i tidligere tider: Den 17 meter lange disken, de 153 skuffene, et utall av hyller, lagerrom og ellers alt som hørte til ved de gamle handelsstedene fører oss generasjoner tilbake i tiden. Alt tatt nennsomt vare på.

Grafitt

På Jennestad ble det ikke bare handlet med fisk og tran, smør og sirup og annet til livets opphold. For under jordens overflate skjulte det seg også en skatt: Grafittmalm. Forekomsten var kjent allerede i første halvdel på 1700-tallet, men først nærmere hundre år senere kom det fart i utvinningen. Og grafitten fra Jennestad var det god bruk for ute i Europa, ikke minst til blyanter men for også i batterier og maling.

Gruvedrift

Gruvene var i drift fram til første verdenskrig i 1914. Deretter var det stort sett stillstand helt til selskapet Jennestad Grafittverk tok fatt igjen i 1948. På det meste hadde 30 personer sitt arbeid ved gruvene - men som det ofte er med naturressurser av dette slaget: En dag var ikke verket lenger drivverdig og i 1978 ble det avviklet for godt.