OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Dønna: Nordvik gård

Nordvik gård på Dønna er kanskje Nord-Norges eldste, bevarte handelssted.

 

 

 

Takket være noen målbevisste damer ble det reddet fra totalt forfall.
Etter 12 års innsats, herunder noen solide porsjoner dugnad, kunne endelig hovedbygningen holdes åpen for besøkende sommeren 2009, da Marit Opland Savic fortalte og viste NRK hva som har vært gjort.

Anbefalt radio:

Åpent for publikum

-Nå skal Helgeland Museum på Dønna ha Nordvik gamle handelssted som ett av sine prosjekter, og da er det meningen at det iallfall skal være sommeråpent på gården, sa Marit Opland Savic.
Hun er til daglig bibliotekar i kommunesenteret Solfjellsjøen i Dønna, men forholdet til Nordvik gård, som ligger noen få kilometer lengre nord på øya, fikk hun da hun så hvordan forfallet begynte å få tak i bygningene.
Senere kom Savic og hennes medsøstre i ei kvinnegruppe i posisjon til å overta gården, blant annet i samarbeide med Nordland fylkeskommune og Dønna kommune. I tillegg har det også kommet midler til restaureringen via Riksantikvaren.

Fra 1700-tallet

Den eldste delen av hovedbygningen er fra 1700-tallet, og pryder nå Nordvika nymalt i rødt, med hvite vindussprosser og karmer. Lengre innover marka, kloss inntil fjellet, ligger Nordvik kirke, som ble vigslet i 1871.

Severdighet

Gården hadde i 2009 allerede lenge vært i bruk til selskaper, for eksempel konfirmasjon og jubileer, men Marit og de andre entusiastene har sagt at de gjerne vil ha gården enda mer i bruk. Og at den får en plass i reiselivet - som den severdighet den er.
-Men fremfor alt håper vi at arbeidet med restaureringen kan holde frem, sa hun.
 

Anbefalt radio: