OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Alsten: Sandnes gård

Sandnes gård ligger på øya Alsten (Alost på gammelnorsk) i Alstahaug på Helgeland i Nordland.

Gården var et maktsentrum i Hålogaland i vikingtiden, som gjerne blir tidfestet til årene cirka 800 til 1050 - mens det er vanlig å tidfeste middelalderen til perioden årene 500 til 1500.

Kunnskap og opplevelser

Det er bygd opp et museum/opplevelsessenter på stedet, kalt Torolvstein (stiftet i 2006). På hjemmesiden siterer Torolvstein blant annet slik om Sandnes fra Egil Skallagrimsons saga:
”…en øy som heter Alost, en stor og god øy. (…) Der bodde en mann som hette Sigurd (800-873). Han var den rikeste mannen der nordpå og lendmann, klok og vis.”

To ektemenn drept i kamp

Sigurds eneste barn var datteren Sigrid, Sigrid på Sandnes. Hennes to første ektemenn, av i alt tre, ble begge drept i slag. Det andre slaget nettopp på Sandnes, etter at kong Harald Hårfagre cirka året 891 sendte en hel hær til Sandnes for drepe Torolv; blant som følge av arvestrid, og hevngjerrig intrigespill, som førte til at Torolv til slutt kom i unåde hos kongen. Under slaget på Sandnes settes et langhus på gården i brann – og Torolv blir drept.

Ny mann for Sigrid

Etter at Torolv ble drept bestemte kongen at Øyvind Lambe skulle arve alle eiendeler etter Torolv – herunder Sandnes. Torolv giftet seg også med enken Sigrid – noe som også var etter kongens ønske.
Paret ble besteforeldre til Øyvind Finnsson Skaldespiller på Tjøtta.
Kilder:
NRK
Torolvstein.no
Snl.no (Store Norske Leksikon)
Snorre Sturluson: Norges kongesagaer