Hest, oljekrise og matlager - Beredskapsråd fra arkivene
Beredskap anno 1969
Hos oss dukker det stadig vekk opp arkiv som viser at bekymringer om kriser og krig ikke er noe nytt. Informasjonshefter om rasjonering og beredskap er gode eksempler på dette.
Det ble produsert mange hefter om beredskap under den kalde krigen.
AiN
I et kommunearkiv fant vi dette heftet fra 1969, kalt «Mat og drikke i krise og krig». Mens DSB nå anbefaler at du har mat, vann og oppvarming nok til å klare deg en uke, legger 1969-utgaven av beredskapslagret opp til at en familie på fire skal kunne klare seg i fjorten dager! I likhet med i dag anbefaler heftet å ha vann på lager, men med en vri vi ikke kan se i dagens beredskapsråd: nemlig at vørterøl er en utmerket drikkereserve for langtidslagring!
Les hele beredskapsheftet fra 1969 digitalt hos Nasjonalbiblioteket.
Forsvaret kan ta hesten din dersom det blir krig
Det er ikke bare beredskapslager det har vært behov for i krisetider. Tidligere i år omtalte blant annet NRK at flere tusen bileiere har i disse dager fått melding om at Forsvaret kan trenge bilen deres i en krigssituasjon”. Selv om det kanskje ikke er alle bilisters drøm å måtte låne bort bilen, kan de trøste seg med at konseptet «militæret trenger framkomstmidlet ditt» ikke er nytt.
I 1903 kunne Forsvaret ta hesten din dersom det ble krig. I 2025 er det bileiere som risikerer å bli gjort til fotgjengere av det militære i en krigssituasjon.
AiN / Skjermdump: nrk.no, vg.no, tv2.no og forsvaretsforum.no
Blant arkiv fra Narvik kommune fant vi dette flotte lille heftet fra 1903, som forklarer hvordan «heste og kjøretøier» kan utskrives til feltbruk av det militære. Kommunalt ansatte kan merke seg at det i 1903 var lokale myndigheters ansvar å oppdatere oversikten over brukbare hester og vogner hvert tredje år på landsbygda og hvert andre år i byene.
Oljekriser og rasjoneringskort
Under oljekrisa i 1973 var tilgangen på oljerelaterte produkter som bensin begrenset, og det ble innført rasjonering og forbud mot bilkjøring i helgene. Bildet av kong Olav på trikken i Oslo på vei til skitur har i ettertid blitt ikonisk. Også i 1979 var det uro i oljemarkedet og derfor var det kanskje ikke så rart at det finnes trykksaker som «Oljerasjonering i fredstid» fra Olje- og energidepartementet fra 1983?
Hvor mange sko trenger man egentlig? Og hvor mye mat?
AiN
I arkivene våre finner vi også en god del rasjoneringskort fra 1940-tallet. Under 2. verdenskrig var det mangler på mange typer varer, og rasjoneringen på enkelte ting varte til starten av 50-tallet. Ulike varer hadde ulike rasjoneringsmerker, og for å hold oversikt over disse, ble det foreslått at butikkene lagde seg egnede beholdere.
I begynnelsen av rasjoneringen må beholderen improviseres av detaljisten ved å bruke tilgjengelige emballasjeprodukter.
Butikkeiere fikk instruksjoner i hvordan man kunne lage en oppbevaringsboks for rasjoneringsmerker. Her måtte man regne med å improvisere!
AiN
Publisert av Sigrid Solheim
Sist endret 19.03.2025 16.43