Avslutning av intervjuprosjekt fra Værøy og Røst

I løpet av 2023 og 2024 har vi intervjuet førstehåndskilder om praksisene med eggsanking i fuglefjellene på Røst og ørnefangst for hånd på Værøy. I tillegg til dette har vi fotografert og kartfestet mange av ørnhusene på Værøy.

Bilde av Jens Torstensen og Arkiv i Nordlands fotoarkivar hjemme hos Jens.  - Klikk for stort bildeEn av intervjuene ble foretatt med Jens Torstensen Arkiv i Nordland

Bakgrunnen for prosjektet var at vi i 2019 hentet fotoarkivet etter Sven Hörnell. Han dokumenterte eggsankingen og ørnefangsten på øyene på starten av 1950-tallet, noe som resulterte i flere hundre bilder og to filmer. Sommeren 2021 deltok vi på Lundefestivalen på Røst med en utstilling med noen av bildene Hörnell skapte der. Vi opplevde at det var mye kunnskap om innholdet i bildematerialet hos de lokale, især hos dem som hadde sanket selv. Dette var informasjon som åpenbart kunne berike forståelsen så vel som formidlingen av fotomaterialet. Dette ble starten på det nåværende prosjektet, der tanken var å samle inn noe av denne kunnskapen fra primærkildene før det var for sent. Kulturrådet støttet prosjektet med 70 000 kroner, som skulle dekke noe arbeidstid samt reiser.  

Bilde av eggsankere i fjell på Røst - Klikk for stort bildeEggsanking, Vedøya Sven Hörnell

Det kulturrådsstøttede prosjektet resulterte i fire reiser – to til Røst og to til Værøy. Det fins ingen gjenlevende som drev med ørnefangst fra tiden før fredningen av fuglene i 1968, så her snakket vi med slektninger eller personer som var med den korte perioden der ørner ble fanget på gamlemåten (og senere satt fri) som del av et forskningsprosjekt.  På Røst var langt flere som kunne fortelle om egne erfaringer og minner fra fuglefjellene der. Mange har fortsatt kunnskap om dette, og det fins spredt kildemateriale som kan gi en forståelse av praksisene på Røst. Vi fokuserte på hver informant sine egne erfaringer, og ønsket å høre deres egne, unike historier og hvordan en sankesesong «der veste» i fjella kunne fortone seg.  

Bilde av Rolf Eriksen i fjellterreng - Klikk for stort bildeRolf Eriksen viste fram ørnehus på Værøy Arkiv i Nordland Bilde av ørnhus i fjell - Klikk for stort bildeØrnhus på Litlhåen, Værøy. Arkiv i Nordland

 

Informantene delte kunnskap om alt fra hvordan de arbeidet med tauene i fjellsiden, måten de som sikret og den som hang i fjellsiden kommuniserte på, hvordan de sjekket eggene, steder for sanking, konserveringsmetoder, spesielle ord, hvem som deltok og hvorfor, redskaper som ble brukt, sikkerhet, lundefangst, minner om da Sven Hörnell sine besøk og hvordan han arbeidet og mye annet. Ved prosjektets slutt vil vi ha om lag ti intervjuer på video, i tillegg til de utallige uformelle samtalene vi har hatt i prosjektperioden der folk har delt kunnskap og minner med oss. Våre samlinger har blitt beriket med kunnskap, erfaringer og en og annen fin røverhistorie.   

 

Bilde fra intervjusituasjon hjemme hos Oddleif Torstensen - Klikk for stort bildeIntervju, Oddleif Torsteinsen. Røst 2023. Arkiv i Nordland

 

Vi har så langt presentert smakebiter fra prosjektet på Privatarkivkonferansen i Sandefjord i 2023, og i en utstilling PÅ NOUA i Bodø høsten 2023. Vi planlegger å lansere en ny nettside for foto mot slutten av 2024, og mye av materialet fra dette prosjektet skal etter planen tilgjengeliggjøres der. Inntil da er det tilgjengelig for publikum ved innsynsforespørsler.  

 

Bilde fra utstilling på NOUA - Klikk for stort bildeUtstilling NOUA 2023 Arkiv i Nordland

Beslektet med dette så ble Sven Hörnells bilder og filmer fra Værøy og Røst i 2022 innlemmet som del av Norges dokumentarv, og fikk med dette UNESCO-status som uerstattelige dokumenter av særlig betydning. I 2023 hentet arkivet etter forfatteren Carl Schøyen (1857-1951). Han bodde på Værøy og Røst i begynnelsen av 1900-tallet, og besøkte øyene regelmessig senere. Her fins beskrevet både samfunns- og dyreliv begge steder i en rekke brev og notatbøker. Dette er et rikt arkiv som vi ser er viktig, og som skal ordnes og tilgjengeliggjøres på sikt, og som vil knyttes opp mot vårt prosjekt og Hörnell-samlingen.  

Til toppen