Tro og plikt, krigen sett fra sidelinjen

Franz Affolderbach  

På bildet fra Brønnøysund 9. mai 1943 poserer tyske offiserer for kamera, vel vitende om at deres våpenbrødre faller på østfronten og Berlin bombes.

Gebursdag - Klikk for stort bildeGebursdag Franz Affolderbach  

Det er intet krigsepos som skildres i fotoalbumet til den tyske feltprest og offiser Franz Affolderbach, men krigen sett fra sidelinjen. Arkiv i Nordland har digitalisert og publisert over 80 fotografier i albumet som er hentet Dag Skogheims privatarkiv.

Fotodokumentasjon fra 2. verdenskrig omhandler i stor grad reportasjefoto og propagandamateriale. Fotografiene i albumene etter Affolderbach har et sterkt hverdagsestetisk preg, og står i kontrast til typisk fotodokumentasjon fra perioden. Tatt fra en offisers perspektiv gir bildematerialet et unikt innblikk i offiserslivet, i tillegg til å ha stor lokalhistorisk verdi. Det er slående at det kun er de tyske uniformene som bærer vitne om krig.

 

Forankres fotografiene videre i skriftlig materiale etter Affolderbach, får bildene en videre betydning. Det var problematisk som prest og offiser å føle seg religiøst knyttet til folkene i landet han var sendt for å undertrykke. Samtidig var det en overhengende fare for å bli utkommandert til østfronten hvor en ublid skjebne ventet. Kanskje er det derfor Affolderbach valgte å rette kameralinsen mot det hverdagslige.

Fotografiene er nå å finne på nettjenesten Flickr under Arkiv i Nordlands fotostrøm.