Samiske arkiv savnes

Arkiv i Nordland leter etter flere samiske arkiv i forbindelse med samisk uke. Kjenner du til noen, vil vi gjerne høre fra deg. Nytt og gammelt er like interessant. 

Duodji / Samisk kunsthåndverk, trearbeid, tæger-fletting og skinnarbeid ukjent/Arkiv i Nordland

Arkiv i Nordland skal sørge for å etterlate for fremtiden et så komplett bilde av Nordland som mulig. Vi ser at vi trenger flere arkiv og dokumenter som kan fortelle om samisk kultur og liv i fylket. 

Kjenner du til dokumenter på papir, minnepenner eller pc-er som ligger og venter på at noen skal ta vare på dem for evigheten? Ta gjerne kontakt med oss, så skal vi sørge for at de blir bevart og at de kan få være med å fortelle om alt som har skjedd i Nordland.

  • Vi ønsker å samle dokumenter som forteller om samiske liv fra komse til grav, selv om mange kanskje egentlig startet i en vugge.
  • Vi vil høre om dem som var engstelig for at et lite armbånd med tinntrådsbroderi skulle vises under genserermet og om dem som alltid har båret kofte og kommager med både stolthet og selvfølgelighet.
  • Vi er interesserte i alle typer dokumenter som kan fortelle om hele spekteret av samisk kultur og liv i Nordland, smått og stort, om unge og gamle samer i Nordland.

Interessante dokumenter kan være på et av de samiske språkene, eller norsk, så lenge de forteller om noe samisk, eller er skapt eller samlet av noen med samisk bakgrunn. Det kan være en persons arkiv,  dokumentene etter en bedrift eller informasjon om hva en forening eller organisasjon har holdt på med.

Ektepar i hverdagsklær og kommager. Han har kofte på. - Klikk for stort bildeBerit og Andreas Johnsen, som bodde på Karihaugen i Ballangen Charles Ravn AIN.A11161.0031