OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tjøtta: Brodtkorbene

Brodtkorbene på Tjøtta rådde fra 1767 til i 1917 over et helt lite imperium - selve gården på 1000 mål innmark, 20 husmannsplasser og ikke mindre enn 230 gårder spredt utover hele Helgeland.

Den navnløse gjesten

Brodtkorbene førte et stort hus, og på Tjøtta kunne de tilby ferdig oppredde senger i to særskilte bygninger for dem som trengte husly. Og ingen ble avkrevd betaling. Det fortelles om en prokurator som kom på fødselsdagsvisitt, der ble han i to år inntil han døde. Eller en fremmed offiser som kom en julekveld og ba om tak over hodet. I de elleve årene han ble værende på gården, fortalte han aldri hva han het. Så forsvant han like plutselig som han var kommet.
 

Overdådige fester

I blant ble det budt til fest under krystallkronene på Tjøtta. Folk kom fra nord og sør for å delta i de overdådige selskapelighetene. I de tre dagene festlighetene varte, skiftet damene toaletter hver dag - tonen var lett og usjenert, og lystigheten steg etter hvert som vinen fant veien ned i glassene.

Frokost med portvin

Dagen begynte alltid med en kopp rykende varm kaffe eller sjokolade med kaffe på sengen. Klokken 10 var det frokost, med tilhørende madeira, portvin og øl. Middagen ble inntatt ved 4-tiden om ettermiddagen. Musikere underholdt under det overdådige måltidet, senere ble det spilt opp til dans. I blant var det også forestilling i teatersalen, med innleide skuespillere. Slik kunne de holde det gående til klokken var blitt 5 - om morgenen.

Staten overtok Tjøtta gård

I 1918 gikk gården konkurs etter at Johan Brodtkorb døde. Staten overtok gården og gjorde den om til  saueavlsgård. 

Lang forhistorie

Gården har en lang historie også før Brodtkorbenes tid på Tjøtta. Rundt år 1000 bodde både Øyvind Skaldespiller og Hårek på Tjøtta på gården. Gården har vært underlagt kirken i Nidaros, og vært krongods